FAQ

Veelgestelde vragen met antwoorden.

algemeen

Bij ons kan dat al vanaf 50 stuks. Als je nog minder wilt laten maken is de prijs gelijk aan de prijs die je betaalt als je 50 stuks afneemt.

Wij laten jaarlijks veel producties doen. Onze overheadkosten zijn erg laag, we werken simpel, doelmatig en met standaardpakketten.

Voor CD’s en DVD’s compleet met drukwerk, moet je rekening houden met een gemiddelde levertijd van 8 á 10 werkdagen na ontvangst van de (correcte) pdf bestanden en de master. Het leveren van CD’s of DVD’s zonder drukwerk (op spindel) gaat meestal sneller (6 tot 8 werkdagen). Producties in digipacks kunnen soms iets langer duren (10 a 11 werkdagen).

Het is natuurlijk verstandig om goed te plannen, zodat je tijdens de presentatie niet met lege handen staat.  

Voor elpees  moet je rekening houden met een gemiddelde levertijd van 5 weken na ontvangst van de pdf bestanden en de audio.

Meestal worden onze leveringen bezorgd door DPD. Ben je niet thuis om je bestelling in ontvangst te nemen en is bezorging bij de buren ook niet mogelijk? 

DPD bezorgt je pakket na de eerste bezorgpoging bij de dichtstbijzijnde Pickup parcelshop. Met ruim 1500 Pickup parcelshops in de Benelux, is er altijd één bij jou in de buurt. Op het niet-thuis-bericht, dat door de chauffeur voor je is achtergelaten, lees je waar je je pakket kunt ophalen.

Je dient je op de hoogte te stellen van de voorwaarden gesteld door de auteursrechtenorganisaties, zoals Sabam, Stemra en/of Gema en te voldoen aan de door deze organisaties gestelde voorwaarden inzake reproductierechten en intellectuele eigendomsrechten. Bij opdrachtgeving vrijwaar je Centraal Muziekhuis BV voor aanspraken die derden geldend kunnen maken inzake deze rechten, zoals vastgelegd in onze Algemene Voorwaarden.

Jazeker, via onze eigen service Traxfree kun je direct en kosteloos je eigen muziek op Spotify, iTunes, Apple Music en Deezer uploaden. Hiervoor hebben we een eigen website, compleet met een handleiding en ook een veelgestelde vragen pagina. Ga hiervoor naar www.traxfree.com 

Je kunt snel en eenvoudig een unieke barcode compleet met het grafisch bestand (de streepjescode) aanvragen via onze website: www.barcodemaker.nl De barcode kun je zelf (op de achterkant) van je ontwerp plaatsen. De kosten voor één barcode bedragen eenmalig € 15,- incl.btw. Koop je meer barcodes tegelijkertijd dan krijg je korting.

Voor ISRC codes kun je aanvraag indienen bij de naburige rechtenorganisatie SENA of SIMIM.

Wil je direct je unieke ISRC codes ontvangen en kunnen gebruiken, dat kan dat via onze service op barcodemaker.nl

Je dient je op de hoogte te stellen van de voorwaarden gesteld door de auteursrechtenorganisaties, zoals Sabam, Stemra en/of Gema en te voldoen aan de door deze organisaties gestelde voorwaarden inzake reproductierechten en intellectuele eigendomsrechten. Bij opdrachtgeving vrijwaar je het Centraal Muziekhuis voor aanspraken die derden geldend kunnen maken inzake deze rechten, zoals vastgelegd in onze Algemene Voorwaarden.

Releases van zelfstandige artiesten, bands en onafhankelijke labels worden ook wel Producties in Eigen Beheer genoemd. Deze PIEB is eigenlijk een directe en eenmalige aanmelding bij Stemra om een productie te registreren voor reproductie.

Wanneer een opdracht in productie wordt genomen door dient de PIEB bij Stemra te worden aangemeld door de opdrachtgever zelf (wij zijn geen intermediair). Eventuele te betalen rechten worden door Stemra zelf rechtstreeks met de opdrachtgever verrekend. 

artwork

Je moet je drukklare bestanden aanleveren als PDF of als JPG in een voldoende hoge resolutie.

Bijna al onze producten worden gedrukt in Full Color. In drukwerk noemen wij dit CMYK, dit staat voor Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Dit zijn de kleuren/inkten die gebruikt worden voor het produceren van Full Color drukwerk.

Let op, Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

De programma’s Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Als je geen toegang tot deze programma’s hebt, zijn er nog vele andere programma’s om een drukklaar bestand te maken. 

Als je niet gewend bent om met deze programma’s te werken is het aan te raden om het ontwerp uit te besteden aan een ervaren ontwerper.

Onze ontwerpes kunnen op basis van aangeleverde teksten en afbeeldingen een professioneel ontwerp voor je CD, DVD of Elpee maken. Hiervoor rekenen we een meerprijs, die afhankelijk is van de gekozen verpakking en het aangeleverde bronmateriaal. Bekijk hier de richtprijzen.

De labelbedrukking  van CD’s of DVD’s heeft een diameter van 117 mm. Een voorbeeld/sjabloon voor vind je op de betreffende pagina’s onder Producties. Bij het ontwerpen van een labelopdruk voor CD of DVD  hoef je geen rekening te houden met ‘3 mm extra afloop’ voor het snijden. Het middelste gat heeft een diameter van 24 mm. Met het ontwerp kun je het middelste gat gevuld laten. Houd er rekening mee dat er bijvoorbeeld geen tekst of gezichten in het middengat vallen.

Je kunt elke software gebruiken om je illustraties te maken, maar zet deze vervolgens om naar 300 DPI PDF bestanden of JPEG bestanden.

Het snijden van het drukwerk gebeurt zeer nauwkeurig, echter is er altijd een minimale afwijking. Er moet daarom altijd een marge van 3 mm extra rondom het document toevoegd worden. Om het drukwerk netjes af te kunnen snijden moet je daarom een afbeelding, achtergrond of illustratie aan de rand van je ontwerp altijd aan alle kanten 3 mm door laten lopen. Op deze manier wordt een snijmarge van 3 mm gecreëerd. Deze marge wordt “afloop” of “overvul”  genoemd. Zorg er ook voor dat belangrijke informatie zoals tekst een paar millimeter van de snijmarge wordt geplaatst. Dit voorkomt dat teksten of afbeeldingen te dicht bij de rand worden gedrukt of zelfs van de rand worden afgesneden.

Soms wordt de rugtekst voor de digipack of inlaycard vergeten.

Soms wordt er geen opdruk voor de CD of DVD gemaakt.

De tekst staat te dicht tegen de rand aan.

Er staat onvoldoende contactinformatie op de hoes.

CD producties

Als het aantal te produceren CD’s minder is dan 500, dupliceren we de CD’s normaliter. Duplicatie heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Tegenwoordig is een uitstekende duplicatie beter dan een middelmatig replicatie. De CD labels worden standaard voorzien van een hoogwaardige full colour UV print.

De maximale speelduur van een CD is 80 minuten, de maximale hoeveelheid data voor een CD is 700 MB.

Jazeker, hiervoor gelden in principe dezelfde prijzen als voor audio CD’s.

Tegen een meerprijs van € 25,- voegen wij de naam van de artiest, de titels en indien gewenst ISRC codes toe.

Ja, dat klopt. Wij leveren deze in twee uitvoeringen. Namelijk de 4-pagina (2-luik) digipack en de 6-pagina (3-luik) digipack. 

Jazeker, standaard leveren wij de de digipacks met een transparante tray. Dat betekent dat de ruimte onder deze tray ook bedrukt kan worden.

DVD producties

Als het aantal te produceren DVD’s minder is dan 500, dupliceren we de DVD’s normaliter. Duplicatie heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Tegenwoordig is een uitstekende duplicatie beter dan een middelmatige persing. De DVD labels worden standaard voorzien van een hoogwaardige full colour UV print.

Je​​​​ kunt de DVD master op 3 manieren aanleveren:

Digitaal : Je kunt een image bestand (.nrg of .iso) naar ons zenden.
Ook kun je de Video TS map naar ons sturen.

Via filemail.com kun je gratis grote bestanden verzenden.

Je kunt eventueel ook een exemplaar van de DVD die je wilt dupliceren per post naar ons sturen.

Vinyl producties

180 grams platen zijn van een hogere kwaliteit en hebben minder kans om te buigen en gaan langer mee dan een 140 grams plaat. Daarnaast voelen 180 grams Records beter aan. De geluidskwaliteit is hetzelfde.

Je kunt de audio-bestanden (.wav) voor kant-A en kant-B aanleveren, bijvoorbeeld via wetransfer. De maximale tijdsduur per plaatkant bedraagt 23 minuten (33⅓ rpm)

Je kunt ook de losse audio (wav) bestanden aanleveren van de afzonderlijke tracks. Vergeet dan niet om aan te geven welke nummers in welke volgorde op kant A en kant B komen te staan.