FAQ

Veelgestelde vragen met antwoorden.

algemeen

Bij ons kan dat al vanaf 50 stuks. Als je nog minder wilt laten maken is de prijs gelijk aan de prijs die je betaalt als je 50 stuks afneemt.

Wij laten jaarlijks veel producties doen. Onze overheadkosten zijn erg laag, we werken simpel, doelmatig en met standaardpakketten.

Voor CD’s en DVD’s compleet met drukwerk, moet je rekening houden met een gemiddelde levertijd van 8 á 10 werkdagen na ontvangst van de (correcte) pdf bestanden en de master. Het leveren van CD’s of DVD’s zonder drukwerk (op spindel) gaat meestal sneller (6 tot 8 werkdagen). Producties in digipacks kunnen soms iets langer duren (10 a 11 werkdagen).

Het is natuurlijk verstandig om goed te plannen, zodat je tijdens de presentatie niet met lege handen staat.

Meestal worden onze leveringen bezorgd door DPD. Ben je niet thuis om je bestelling in ontvangst te nemen en is bezorging bij de buren ook niet mogelijk? 

DPD bezorgt je pakket na de eerste bezorgpoging bij de dichtstbijzijnde Pickup parcelshop. Met ruim 1500 Pickup parcelshops in de Benelux, is er altijd één bij jou in de buurt. Op het niet-thuis-bericht, dat door de chauffeur voor je is achtergelaten, lees je waar je je pakket kunt ophalen.

Je dient je op de hoogte te stellen van de voorwaarden gesteld door de auteursrechtenorganisaties, zoals Sabam, Stemra en/of Gema en te voldoen aan de door deze organisaties gestelde voorwaarden inzake reproductierechten en intellectuele eigendomsrechten. Bij opdrachtgeving vrijwaar je Centraal Muziekhuis BV voor aanspraken die derden geldend kunnen maken inzake deze rechten, zoals vastgelegd in onze Algemene Voorwaarden.

Releases van zelfstandige artiesten, bands en onafhankelijke labels worden ook wel Producties in Eigen Beheer genoemd. Deze PIEB is eigenlijk een directe en eenmalige aanmelding bij Stemra om een productie te registreren voor reproductie.

Wanneer een opdracht in productie wordt genomen, dient de PIEB bij Stemra te worden aangemeld door de opdrachtgever zelf (wij zijn geen intermediair). Eventueel te betalen rechten worden door Stemra dan zelf rechtstreeks met de opdrachtgever verrekend.

Jazeker, via onze eigen service Traxfree kun je direct en kosteloos je eigen muziek op Spotify, iTunes, Apple Music en Deezer uploaden. Hiervoor hebben we een eigen website, compleet met een handleiding en ook een veelgestelde vragen pagina. Ga hiervoor naar www.traxfree.com 

Je kunt snel en eenvoudig een unieke barcode compleet met het grafisch bestand (de streepjescode) aanvragen via onze website: www.barcodemaker.nl De barcode kun je zelf (op de achterkant) van je ontwerp plaatsen. De kosten voor één barcode bedragen eenmalig € 15,- incl.btw. Koop je meer barcodes tegelijkertijd dan krijg je korting.

Je kunt snel en eenvoudig een unieke barcode compleet met het grafisch bestand (de streepjescode) aanvragen via onze website: www.barcodemaker.nl De barcode kun je zelf (op de achterkant) van je ontwerp plaatsen. De kosten voor één barcode bedragen eenmalig € 15,- incl.btw. Koop je meer barcodes tegelijkertijd dan krijg je korting.

over artwork

Je moet je drukklare bestanden aanleveren als PDF of als JPG in een voldoende hoge resolutie.

Bijna al onze producten worden gedrukt in Full Color. In drukwerk noemen wij dit CMYK, dit staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit zijn de kleuren/inkten die gebruikt worden voor het produceren van Full Color drukwerk.

Let op, Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

De programma’s Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Als je geen toegang tot deze programma’s hebt, zijn er nog vele andere programma’s om een drukklaar bestand te maken. 

Als je niet gewend bent om met deze programma’s te werken is het aan te raden om het ontwerp uit te besteden aan een ervaren ontwerper.

Onze ontwerpers kunnen op basis van aangeleverde teksten en afbeeldingen een professioneel ontwerp voor je CD, DVD of Elpee maken. Hiervoor rekenen we een meerprijs, die afhankelijk is van de gekozen verpakking en het aangeleverde bronmateriaal. Bekijk hier meer vormgeving-tips en onze richtprijzen voor ontwerp.

De labelbedrukking van CD’s of DVD’s heeft een diameter van 117 mm. Een voorbeeld/sjabloon voor vind je op de betreffende pagina’s onder Producties. Bij het ontwerpen van een labelopdruk voor CD of DVD hoef je geen rekening te houden met ‘3 mm extra afloop’ voor het snijden. Het middelste gat heeft een diameter van 24 mm. Met het ontwerp kun je het middelste gat gevuld laten. Houd er rekening mee dat er bijvoorbeeld geen tekst of gezichten in het middengat vallen.

Je kunt elke software gebruiken om je illustraties te maken, maar zet deze vervolgens om naar 300 DPI PDF bestanden of JPEG bestanden.

Het snijden van het drukwerk gebeurt zeer nauwkeurig, echter is er altijd een minimale afwijking. Er moet daarom altijd een marge van 3 mm extra rondom het document toevoegd worden. Om het drukwerk netjes af te kunnen snijden moet je daarom een afbeelding, achtergrond of illustratie aan de rand van je ontwerp altijd aan alle kanten 3 mm door laten lopen. Op deze manier wordt een snijmarge van 3 mm gecreëerd. Deze marge wordt “afloop” of “overvul” genoemd. Zorg er ook voor dat belangrijke informatie zoals tekst een paar millimeter van de snijmarge wordt geplaatst. Dit voorkomt dat teksten of afbeeldingen te dicht bij de rand worden gedrukt of zelfs van de rand worden afgesneden.

Soms wordt de rugtekst voor de digipack of inlaycard vergeten.

Soms wordt er geen opdruk voor de CD of DVD gemaakt.

De tekst staat te dicht tegen de rand aan.

Er staat onvoldoende contactinformatie op de hoes.

Jazeker, onze ontwerpers zijn gespecialiseerd in het maken van ontwerpen voor digipacks, platen, dvd hoezen en cd, dvd of vinyl labels. Als jij de tekst en de foto’s aanlevert kunnen wij tegen een zeer aantrekkelijk prijs het artwork helemaal professioneel in orde maken. Klik hier voor een indicatie van de prijzen hiervoor.

over CD en DVD producties

Als het aantal te produceren CD’s of DVD’s minder is dan 500, dupliceren we ze  normaliter. Duplicatie heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Tegenwoordig is een uitstekende duplicatie beter dan een middelmatig replicatie. De CD labels worden standaard voorzien van een hoogwaardige full colour UV print.

Waarschijnlijk is dit één van de meest gestelde vragen omdat we zo goedkoop zijn. Maar natuurlijk zijn onze prijzen inclusief de bedrukking van de CD zelf en inclusief het plaatsen van de muziek op de CD. 

De maximale speelduur van een CD is 80 minuten, de maximale hoeveelheid data voor een CD is 700 MB.

Jazeker, hiervoor gelden in principe dezelfde prijzen als voor audio CD’s.

Tegen een meerprijs van € 25,- voegen wij de naam van de artiest, de titels en indien gewenst ISRC codes toe. Het gaat hier om de CD tekst die je ziet als je de CD in een auto CD speler afspeelt. Je ziet dan op het LCD scherm de naam van de artiest en het nummer dat afgespeeld wordt.

Deze CD-Text moet je niet verwarren met de namen van de nummers die op iTunes of Windows Media Player verschijnen.  i-Tunes en WMP-tracknamen worden opgehaald uit internetopslagplaatsen, en staan dus niet op de CD zelf. 

 

De meeste computers met cd-spelers geven standaard geen cd-teksten weer maar proberen die informatie te downloaden van het internet. Als je dus een cd die is voorzien van cd-teksten in je computer of Mac stopt en deze afspeelt met bijvoorbeeld Windows Media Player of iTunes, zie je geen cd-teksten, tenzij jouw album ook online vindbaar is voor Windows Media Player en iTunes.

Ja, dat klopt. Wij leveren deze in twee uitvoeringen. Namelijk de 4-pagina (2-luik) digipack en de 6-pagina (3-luik) digipack.

Jazeker, standaard leveren wij de digipacks met een transparante tray. Dat betekent dat de ruimte onder deze tray ook bedrukt kan worden.