Tips voor de vormgeving van je CD, DVD of Elpees hoes

WAAR MOET JE OPLETTEN ALS JE DE HOES VOOR EEN CD, DVD OF ELPEE ONTWERPT?

Zorg dat de artiestennaam duidelijk zichtbaar op de voorkant wordt vermeld. Het meest logisch is om de artiestennaam aan de bovenkant van de hoes te plaatsen. En natuurlijk is het normaliter ook gewenst dat de titel van het album of de EP duidelijk op de voorkant vermeld wordt.

Vergeet niet de rugtekst: digipack en CD’s in jewelboxen hebben een rugtekst waarop normaliter de artiest en de titel wordt vermeld. Ook zou je hier het catalogusnummer nog kunnen weergeven. Breng je zelf je cd of elpee uit in eigen beheer, dan kun je een eigen catalogus nummer zelf bedenken, bijv: EP 2020.

Wat de achterzijde van de cd of elpee betreft: hier horen uiteraard de titels te staan van de tracks die op je album staan.

CREDITS

Vergeet niet iedereen te benoemen die meegewerkt heeft, denk hierbij aan: de muzikanten, welk instrument ze bespelen, door wie is de muziek geschreven, door wie zijn de teksten geschreven. Waar of in welke studio zijn de nummers opgenomen. Door wie zijn de nummers gemixed en/of geproduceerd. Wie heeft de foto’s gemaakt, wie heeft het ontwerp van de hoes gemaakt etc.

BARCODE/ISRC

Het is aan te bevelen om op de achterzijde ook een EAN13 barcode te plaatsen. Een unieke barcode compleet met de streepjescode voor een CD of Elpee of digitale uitgave kun je direct hier regelen:  www.barcodemaker.nl  Bij de barcode ontvang je dan meteen een grafisch bestand in hoge resolutie (de streepjecode), die je kunt inmonteren in je ontwerp. Als je nog geen ISRC codes hebt, kun je die hier ook regelen. ISRC codes worden normaliter niet op het artwork vermeld. Wel is het gebruikelijk dat ze in de digitale CD-master toegevoegd worden. 

DIGIPACKS

Hou er rekening mee dat de cd-tray van een digipack normaliter transparant is. Hieronder kun je je ontwerp dus laten doorlopen. Het is niet altijd even mooi om exact hetzelfde ontwerp van de cd in de tray van de digipack te plaatsen. Door de iets andere ondergrond van de cd-schijf zullen de kleuren snel iets afwijken van de druk van de digipack. Bovendien kan er soms bij het snijden een mm verschuiving optreden, waardoor het effect niet optimaal is. Het ontwerp van een digipack moet als één geheel aangeleverd worden. De digipack wordt na het drukken gevouwen. Het ontwerp van de buitenkant staat dus 180 graden gedraaid ten op zichte van het ontwerp van de binnenzijde.

Vergeet ook niet de logo’s, bijvoorbeeld van sponsors te plaatsen achter op de cd.

Verder is het natuurlijk gewenst dat je ergens in het ontwerp meer details over de tracks geeft. Dus per track de tijdsduur, voorletter plus achternaam van de componist, tekstdichter en in indien van toepassing naam van de uitgever. Wanneer je een nummer covert (in een andere taal) is het gewenst ook de originele titel te benoemen.

Het vormgeven van een cd of elpee is een vak apart. Een geweldige illustrator kan soms weer niet uit de voeten met de technisch details van een werktekening voor een hoes van bijvoorbeeld een digipack. Artiesten hebben vaak net te weinig kaas gegeten van begrippen als CMYK, overvul, lagen en transparantie. Vaak is het verstandig om je ontwerp uit te besteden aan een partij die ervaren is met cd of elpee ontwerpen.

Professioneel ontwerp en vormgeving voor jouw CD, DVD of Elpee

fela ontwerp cd
ede staal ontwerp cd
mariusz ontwerp cd

Wij werken samen met twee ervaren vormgevers. Ken jij geen ervaren ontwerpers in je omgeving waar je een beroep op kunt doen, dan is het wellicht verstandig om het ontwerp van je album uit te besteden aan onze Desk Top Publishing afdeling.

Onze vormgevers zijn gespecialiseerd in het maken van CD hoesjes, DVD en LP hoezen en natuurlijk ook in het maken van professionele CD/DVD en Vinyl labels. 

Stuur je foto’s, afbeeldingen en zo volledig mogelijke teksten naar ons en wij kunnen snel een zeer professioneel ontwerp voor je laten maken, tegen een zeer scherpe prijs. 

Je ontvangt uiteraard altijd eerst nog het artwork ter controle, voordat er gedrukt gaat worden.

Bekijk in onze tabel onze richtprijzen voor vormgeving van je hoes, inclusief barcode, rugteksten en opdruk voor de schijven:

BetreftRichtprijs
CD of DVD wallet + CD label
€ 95,-
Digipack 2-luik + CD label€ 125,-
Digipack 3-luik + CD label€ 140,-
Frontcard + inlay + CD label voor CD in jewelbox€ 130,-
(extra) booklet per 4 pagina's € 35,-
DVD inlay + DVD label€ 125,-
CD/DVD of Vinyllabel€ 35,-
Afbeelding voor Spotify etc, met titel/artiest€ 35,-
Elpees hoes (enkel) + labels€ 125,-
Elpees hoes gatefold (dubbel) + labels€ 150,-

Ben je op zoek naar een barcode voor je ontwerp. Lees dan hier waar je deze kunt aanvragen.