Lees hier alles over ISRC codes

WAT IS EEN ISRC-CODE?

De ‘International Standard Recording Code’ (of ISRC-code) is een uniek identificatiesysteem voor geluidsopnamen en muziekvideo-opnamen. Elke ISRC-code identificeert een specifieke unieke opname en kan permanent in een product worden gecodeerd als een soort digitale vingerafdruk. Het kan vervolgens worden gebruikt voor het bijhouden van verkopen door de muziekdownload- en streamingplatforms. Dus of je muziek nu wordt gespeeld in Lapland of Griekenland, je tracks worden meteen herkend, allemaal dankzij je ISRC-code.

Is een ISRC-code hetzelfde als een barcode?

Nee. ISRC’s zijn voor afzonderlijke tracks / opnames. Barcodes zijn voor het complete product  (album/ep /single).

HOE KOM IK AAN  EEN ISRC-CODE?

Je kunt vrij eenvoudig een ISRC-code krijgen via de SENA, PPL of vergelijkbare organisatie wanneer je je aanmeldt als producent. Een alternatief is om gebruik te maken van de codes van het Centraal Muziekhuis. Wij bieden de mogelijkheid om tegen een minimale vergoeding direct ISRC-codes aan te schaffen en te kunnen toepassen voor je tracks.

Kan ik niet gewoon zelf een ISRC code verzinnen?

Nee. Een internationale organisatie genaamd de IFPI houdt toezicht op ISRC’s met 46 agentschappen wereldwijd. Centraal Muziekhuis is in Nederland gevestigd, als aangesloten labellid van de SENA  kunnen wij muzikanten/producenten die van onze diensten gebruik maken ISRC’s aanbieden.

Winkels of uploadsystemen accepteren je code niet als het geen geldige ISRC is. Om je ISRC te genereren, moet je lid zijn van een lokale IFPI-organisatie, b.v. SENA of PPL. Je kunt lid worden van de PPL als producent, je krijgt dan een code van 3 tekens toegewezen om zelf ISRC codes te genereren.

WAAROM HEB IK EEN ISRC-CODE NODIG?

Zonder ISRC codes voor je tracks is het niet mogelijk om je muziek op Spotify, Amazon, Apple of iTunes te plaatsen. 

Onthoud ook dat elke afzonderlijke track een andere ISRC-code moet hebben. Het is de opname, niet het nummer waaraan het is gekoppeld. Hetzelfde geldt voor het fysiek vrijgeven van muziek. Dus als je één online wilt uitbrengen met een paar remixes, een live-versie en een b-kant, heeft elk nummer zijn eigen code nodig.